ABC Strani jezici, Ponuda, Cijena, Popust

Britanski afternoon tea

 
 

Britanski afternoon tea

Britanski afternoon tea

Svi dobro poznajemo neraskidivu vezu između Britanaca i čaja - ljubav je to koja traje već desetljećima, ali kako je i odakle potekao običaj pijenja popodnevnog čaja, obično u 17 sati?

Čaj je u Europu stigao tek u 17. stoljeću i to iz Indije. Iako mnogi misle da su upravo Britanci ti koji su stari kontinent upoznali s čajem, nizozemski moreplovci bili su ti koji su na svojim brodovima prvi donijeli čaj u Europu. Štoviše, Britanci nisu bili ni prvi koji su uveli običaj pijenja čaja u poslijepodnevnim satima – to su učinili njihovi susjedi Francuzi jer je čaj u Parizu i ostatku Francuske već 1636. bio vrlo popularan, a pijenje čaja u poslijepodnevnim satima jedna od glavnih zanimacija francuske aristokracije.

Običaj pijenja poslijepodnevnog čaja u Engleskoj je postao popularan tek u 19. stoljeću, za vrijeme vladavine kraljice Viktorije. Navodno su njezine dvorske dame teško uspijevale izdržati vrijeme bez jela između oskudnog ručka i obilne večere pa je jedna od njih, vojvotkinja od Bedforda, navodno prva počela tražiti da joj se svaki dan oko 5 poslijepodne posluži čaj s malo kruha. Uskoro je na ovaj 'mini obrok' počela pozivati svoje prijateljice, a kruh su zamijenili kolači i sendviči, no čaj je ostao nezaobilazan dio rutine. Ovaj je običaj brzo preuzeo i ostatak dvora, zatim engleska aristokracija da bi se na kraju proširio i u ostalim društvenim slojevima.

Danas je poslijepodnevni čaj pravi mali obrok, iako lagan i nezasitan kako se ne bi pokvarila večera. Ne pije se nužno u 17, ali obično je to u razdoblju između 16 i 18 sati. Uz nezaobilazan čaj, obično se služe mini sendviči (najpoznatiji su oni s krastavcima, tzv. cucumber sandwiches) te kruh ili pogačice s maslacem, margarinom, džemom ili nekim drugim namazom. Ponekad se na meniju mogu pronaći i tost ili muffini, ali suprotno uvriježenom mišljenju, uz poslijepodnevni čaj obično se ne služe keksi. Običaj poslijepodnevnog čaja kao formalna prigoda do danas se posebno održao u hotelima, a tokom povijesti popularne su bile i takozvane tea rooms, slične današnjim kafićima, ali je njihova popularnost opala nakon Drugog svjetskog rata. Iz ovog običaja pijenja čaja nastao je i termin tea party (čajanka), koji podrazumijeva društveno okupljanje oko ovog obroka.

Dakle, ako ste ljubitelj čaja, isprobajte i ovaj britanski običaj te pretvorite ispijanje čaja u pravi mali obrok. Ne mora to nužno biti u 17 sati, ali nemojte zaboraviti uz čaj poslužiti mini sendviče ili kruh/tost i džem te pozvati prijatelje, baš kao što je to prva učinila vojvotkinja Anna Maria Russell davnih 1840-tih.                                                    

Napisala Vedrana Marinović, profesorica engleskog jezika i književnosti.

Afternoon tea s kruhom i maslacem, džemom te kolačićima u hotelu Rittenhouse