ABC Strani jezici, Ponuda, Cijena, Popust

Buon Natale!

 
 

Buon Natale!

Buon Natale!

Il Panettone - simbol talijanskog Božića

Vjerujemo da ste svakako čuli za najpoznatiji talijanski božićni kolač- Panettone, ali znate li priču o njegovom nastanku?

Kolač Panettone prema nekim pričama dolazi iz talijanskog grada Milana s dvora vojvode Ludovica Sforze te se i danas radi po originalnog recepturi staroj preko 500 godina.

Donosimo vam i dvije legende o njegovom nastanku pa sami prosudite koja vam se više sviđa:

  1. Prva legenda koju vežemo uz nastanak ove božićne poslastice opisuje bogatu božićnu gozbu na milanskom dvoru te raskošne poslastice koje su kuharima zagorile. Tada je perač posuđa imena Toni predložio da posluže gostima kolač koji je on sebi pripremio od ostataka koje je našao u kuhinji te zbog toga Panettone danas nosi naziv po svome tvorcu Toniju. (tal. Pane di Toni)
  2. Druga legenda spominje pekara Tonija koji je odlučivši impresionirati djevojku Luciu stvorio originalni kolač na bazi jaja, maslaca i kandiranog voća. Ova legenda također ime kolača Panettone pripisuje svome tvorcu Toniju.

Danas je kolač Panettone poznat i izvan granica same Italije te se uz originalnu recepturu često dodaju i drugi sastojci koji uvelike obogaćuju ovu božićnu deliciju.

Donosimo vam originalnu recepturu izrade ovog kolača.

SASTOJCI

  • 100 g prirodnog kvasca                                 
  • 400 grama bijelog brašna
  • 120 g šećera
  • 100 g maslac
  • 140 g vode
  • 120 g žumanjaka
  • 200 g grožđica
  • 150 g kockica kandirane naranče
  • 50 g kandiranog divljeg limuna
  • 2,5 g vanilije u prahu
  • 2,5 g ribane korice limuna
  • 2,5 g ribane korice naranče

 

Buon appetito e Buon Natale!