ABC Strani jezici, Ponuda, Cijena, Popust

Kako se slavi Uskrs u Italiji?

 
 

Kako se slavi Uskrs u Italiji?

Kako se slavi Uskrs u Italiji?

Karakteristična zbog svoje kulturne raznolikosti, Italija se posebno ističe i u bogatstvu narodnih običaja i tradicija. Jedna od tih tradicija veže se i za Uskršnje slavlje koje se isto tako razlikuje od regije do regije. Brojni talijanski gradovi na različite načine slave Kristovo uznesenje, a jedna od najstarijih Uskršnjih ceremonija je Kristova procesija u gradu Chieti u regiji Abruzzo koja se održava svake godine na Veliki Petak. U procesiji sudjeluje nekoliko stotina ljudi iz regije, ali i šire.

  Processione del Cristo a Chieti

Također, folklorna baština njeguje se i u talijanskoj regiji Campania u kojoj običaji vezani uz Uskršnju procesiju datiraju još iz doba Križarskih ratova. Ova je Uskršnja povorka također jako popularna i među turistima koji se zbog nje i ostalih znamenitosti ove regije vrlo rado vraćaju u Campaniu.

  Processione dei Misteri

Vrijedi istaknuti i talijansku regiju Calabriu koja njeguje tradiciju različitih uskršnjih obreda, posebice u gradu Nocera Terinese u kojemu na Veliku Subotu sudjeluje povorka flagelanata koji simulacijom samokažnjavanja, tj. bičevanjem na javnom mjestu simboliziraju muku Kristovu.

 Vattienti a Nocera Terinese

 

Italija također ima i mnogo uskršnjih običaja koji nisu vezani uz religiozne obrede.  Primjerice u regiji Emilia Romagna na Uskrsni ponedjeljak (tal. Pasquetta) organizira se Lov na čarobna jaja ( tal. Caccia delle uova magiche) u kojem sudjeluju djeca iz cijele regije. Ova uskrsna igra održava se u u dvorcu Castello di Scipione koji se nalazi u okolici Parme.

I na kraju ne treba zaboraviti veliku posebnost ovog blagdana, a to su svakako i uskrsni kolači koji su također tipični za određene dijelove Italije. Tako primjerice cijelu Italiju povezuje kolač Colomba di Pasqua koja  je na meniju u većini talijanskih domaćinstava.

 Colomba di Pasqua

Ako se za vrijeme Uskrsa nađete u Toscani, moći ćete kušati tradicionalni kolač koji je bio osmišljen samo za obitelj Medici, a koji je danas široko rasprostranjen u cijeloj regiji. Radi se o kolaču Zuccotto kojemu su glavni sastojci pistacija, šećer i ricotta. Ovaj će kolač dati poseban aristokratski dodir vašem blagdanskom stolu.

Zuccotto

Buona Pasqua!