ABC Strani jezici, Ponuda, Cijena, Popust

Karneval u Italiji

 
 

Karneval u Italiji

Karneval u Italiji

A Carnevale, ogni scherzo vale!

Za vrijeme karnevala vrijedi svaka šala – kaže stara talijanska poslovica. Upravo je Italija sa svojom dugom tradicijom maski iz Commedie dell'arte i svjetski poznatim Venecijanskim karnevalom jedna od zemalja koja već dugi niz stoljeća baštini tu tradiciju. No, nije Venecija jedina talijanska destinacija u koju u vrijeme karnevala pristižu turisti iz svih krajeva svijeta. Prepoznatljivi su još i karnevali u Viareggiu, Putignanu, Acirealeu i Ivrei.

Karneval u Putignanu

Putignano je gradić na jugu Italije u regiji Apuliji u kojem se karneval održava uzastopno već 624. godine, a  od 2006. se održava i njegovo ljetno izdanje. Karneval u Putignanu je započeo kao slavlje seljaka da bi u vrijeme fašizma prerastao u građansku proslavu s alegorijskim kolima. Od 2013. organizatori karnevala određuju glavnu temu alegorijskih kola i te su godine kola morala predstavljati elemente iz Fellinijevih filmova. Godine 2014. je tema bila glazba Giuseppea Verdija, zatim Sedam smrtnih grijeh (2015.), Različitost (2016.), Čudovišta (2017.), a ove godine su tema Heroji. Glavna maska je Farinella, šareni joker.

Fotografija: http://www.ansa.it/web/notizie/canali/inviaggio/news/2011/12/28/visualizza_new.html_18494720.html

Karneval u Viareggiu

Viareggio je nakon Venecije drugi najpoznatiji talijanski karnevalski grad. U ovom toskanskom gradu tradicija alegorijskih kola i parada započela je 1873. kada se bogata građanska klasa prerušavanjem pobunila protiv previsokih poreza. U izradi kola su često sudjelovali domaći i strani umjetnici i intelektualci, od Jean-Michela Folona do nobelovca Daria Foa. Karneval je poznat i po svom međunarodnom nogometnom turniru Coppa Carnevale za mlađe od 21.g.

Fotografija: http://www.luccaindiretta.it/versilia/item/102260-festa-a-viareggio-per-manifesto-carnevale-2018.html

Karneval u Acirealeu

Poznat kao najljepši karneval na Siciliji i treći po redu u Italiji, jedan je od najstarijih karnevala tog otoka. Osim alegorijskih, u Acirealeu se mogu vidjeti i kola prekrivena cvijećem, inače tipična za Azurnu obalu i Liguriju. Najpoznatija maska je Abbatazzu koja datira od 1667. i koja je ironijski prikazivala kler toga vremena. Prošle je godine britanski časopis Guardian uvrstio karneval u Acirealeu među 10 najljepših u Europi.

Karneval u Ivrei

Karneval u ovom malom gradu kod Torina ima najbližu poveznicu sa srednjim vijekom, a poznat je i po Borbi s narančama između različitih kola. Borba se odvija zadnja tri dana karnevala u poslijepodnevnim satima. Nakon toga posebna komisija određuje pobjednika. Oni koji ne sudjeluju u borbi s narančama nose crvene beretke kako ne bi bili pogođeni.

Fotografija: www.torinofree.it/201601303480/turismo/ivrea-carnevale-delle-arance.html

Karneval u Veneciji

Tradicija venecijanskog karnevala seže u 1094. kada se prvi put spominje riječ Carnevale. Venecijanske oligarhije su po uzoru na Rimsko Carstvo organizirale period proslava za niže društvene slojeve koji su tako mogli ismijavati aristokraciju i vlast. Nošenjem maski skriva se vlastiti identitet i pripadnost određenom društvenom sloju, spolu i religiji. Svoj međunarodni prestiž karneval je dobio u 18. stoljeću u zahvaljujući avanturama Giacoma Casanove, koji je dodatno popularizirao karneval. Pod Napoleonovom okupacijom karneval je suspendiran 1797. zbog straha od pobuna i nereda, nastavio se odvijati na otocima Burano i Murano. Tek je 1979. vraćena tradicija karnevala u Veneciji kakvu poznajemo danas.

Fotografija: https://www.teleambiente.it/carnevale-2018-viareggio-venezia-cento-loano-date-programma-eventi/