ABC Strani jezici, Ponuda, Cijena, Popust

Karneval u Njemačkoj

 
 

Karneval u Njemačkoj

Karneval u Njemačkoj

Karneval u Njemačkoj

Uz Božić i Uskrs, Karneval je jedno od većih i važnijih slavlja u Njemačkoj. Peto godišnje doba (fünfte Jahreszeit), kako ga se još naziva, ne obilježava se u svim dijelovima Njemačke. Najviše, zapravo, u dijelovima gdje teče rijeka Rajna (Rheinland) i to u velikim gradovima poput Kölna, Düsseldorfa i Mainza. U drugim predjelima zemlje nazivaju ga Fasching ili Fastnacht. Karnevalske povorke prolazile su njemačkim ulicama još u 13. stoljeću kada je jedna od glavnih svrha cijelog događaja bilo protjerivanje zime.

Karneval u Kölnu svake godine počinje već 11. studenog u 11 sati i 11 minuta, ali svoj vrhunac doživljava tjedan dana prije početka Korizme. Taj tjedan prije samog kraja Karnevala zove se Fastnachtswoche. Svaki od tih dana ima svoj poseban naziv koji obično svoj izvor pronalazi u različitim karnevalskim običajima i tradicijama.

Četvrtak prije Karnevala (Altweiberdonnerstag) dan je za i posvećen ženama. Običaj prilikom kojeg se žene svih dobi oblače u ružne i stare žene te prestaju sa svim poslovima postoji još od srednjeg vijeka. Od sredine 20. stoljeća na taj dan žene imaju pravo odrezati kravatu muškarcima, čime im simbolično oduzimaju muževnost. Rußiger Freitag ili čađavi petak dobio je takav naziv zbog zanimljivog karnevalskog običaja. Naime, maskirani sudionici Karnevala razmazuju čađu ljudima po licu, a danas to još uvijek rade djeca. U nekim dijelovima Njemačke ovaj se dan naziva i Bromiger Freitag jer su nekada dječaci djevojčicama po licu razmazivali kupine ili marmeladu od kupina. U subotu (Nelkensamstag/Schmalziger Samstag) prije vrhunca Karnevala prave se poslastice poput Faschingskrapfen i Schmalznudeln. Na najmirniji dan karnevalskog tjedna, svi oni koji su dan prije 'ludovali', nose ih kao ispriku onima kojima su s guštom zaprljali lica. Budući da je nedjelja (Tulpensonntag) u pravilu neradni dan za većinu Nijemaca, tada se održava većina karnevalskih povorki u gradovima, kao i u ponedjeljak (Rosenmontag), koji se smatra vrhuncem Karnevala u Rajnskom području. Utorak (Veilchendienstag) je zadnji dan „feštanja” prije Čiste srijede ili Pepelnice (Aschermittwoch) kojom započinje vrijeme posta i odricanja prije Uskrsa.

 

Izvori:

https://www.derweg.org/feste/kultur/karneval2-2/

https://de.wikipedia.org/wiki/Karneval,_Fastnacht_und_Fasching