ABC Strani jezici, Ponuda, Cijena, Popust

Karneval u Španjolskoj i Latinskoj Americi

 
 

Karneval u Španjolskoj i Latinskoj Americi

Karneval u Španjolskoj i Latinskoj Americi

Iako se karneval slavi u cijeloj Španjolskoj, Cadiz i Tenerife su daleko najpopularniji i najposjećeniji. Njihovi stanovnici, pravi fiesterosi, uspješno su izbjegli Francovu četrdesetogodišnju zabranu proslava ovakvog tipa promijenivši mu naziv u – 'Zimske zabave' . Raskošni karneval  Santa Cruz de Tenerife ne može početi bez izbora kraljice karnevala, a zatim slijedi ono u čemu su otočani najbolji - plesna povorka kroz ulice. Cadiz, kao povijesno značajna luka, mješavina je utjecaja koji datiraju još iz 16. stoljeća: talijanski karneval (zahvaljujući dobrim trgovinskim vezama u ono vrijeme), karipski elementi (jer je Cadiz bio jedna od glavnih poveznica s Novim svijetom) i utjecaji flamenca.

Karneval u Južnoj Americi je proslava u kojoj se spajaju temeljni elementi latinskoameričkog identiteta. Navodno se prvi karneval održao u Meksiku po naredbi Hernana Cortesa. Tijekom karnevala brišu se društvene i ekonomske razlike te se s puno ritma, boja i okusa slavi život na ulicama širom kontinenta, stoga nije ni čudo da karnevalske pripreme počinju već u kolovozu. Jedan od najpoznatijih je Oruro (Bolivija) čiji ples morenada predstavlja kolonijalnu prošlost Bolivije – plesači su afrički robovi, a njihove maske plaze jezike poput izrabljivanih robova.

Poznati salones burreros glavna su mjesta okupljanja za ples, piće i dobar provod u Kolombiji. Ime su dobili po magarcima koji su tada služili kao prijevoz. U Peruu, igra vode je temeljni dio karnevala, prave bitke vode u kojoj se susjedi različitih gradova međusobno gađaju balonima vode kako bi se ohladili. U Tilcari, Argentini, karneval počinje s otkrivanjem... vraga! Ali ništa nije zločesto: ovaj vrag zvan "Pucllay" predstavlja sunce i podsjeća na autohtone svečanosti.

 

Fotografija: cadenaser.com