ABC Strani jezici, Ponuda, Cijena, Popust

Koju kavu naručiti u Italiji?

 
 

Koju kavu naručiti u Italiji?

Koju kavu naručiti u Italiji?

Pod izrazom caffè (kava) Talijani prvenstveno podrazumijevaju espresso. Sve je počelo 1901. kada je Luigi Bezzera izumio aparat za kavu koji je omogućio njezinu brzu pripremu. Time je espresso postao dio talijanske svakodnevice, a zatim i jednim od simbola Italije. Sam naziv napitka naglašava brzinu njegove pripreme, ali i ispijanja. Espresso se ne pijucka satima, već se ispije u dva-tri gutljaja za šankom.

Osim aparata za kavu u kafićima, kulturi ispijanja kave u Italiji doprinijeli su i mali aparati za kućansku upotrebu, od kojih je najpoznatija tzv. Moka, pogotovo ona marke Bialetti, neizostavna u svakom talijanskom domu.

Italijom i svijetom ubrzo se proširio i cappuccino: espresso s mliječnom pjenom. To je piće dobilo svoje ime po boji odjeće franjevaca kapucina. Cappuccino se u Italiji obično pije za doručak uz kroasan ili neko drugo pecivo. Međutim, ako u Italiji naručite cappuccino poslije ručka, nemojte se začuditi zbunjenim pogledima konobara. Talijani ga nikada ne piju iza 11 sati, a pogotovo ne poslije jela, tada se preferiraju kave bez mlijeka.

Svi također znamo za macchiato, još jednu vrstu kave koja je prešla granice Italije. Radi se o espressu s vrlo malo mlijeka jer u doslovnom prijevodu macchiato znači „zamrljan“, dakle espresso s mrljom mlijeka. Od ostalih kava, piju se još i ristretto (espresso s manje vode i jačeg okusa), lungo (rijeđi i manje intenzivni espresso), corretto (s alkoholom, obično nekim likerom ili rakijom), caffè freddo (s ledom), a kod kuće uz doručak Talijani piju i caffelatte, odnosno bijelu kavu.

Još jedna kulturološka posebnost pijenja kave u talijanskim kafićima je ta da Talijani kavu obično piju za šankom, a ne za stolom. Ukoliko sjednete za stol i naručite kavu, ona će vas koštati više nego da ste espresso ispili za šankom i brzinski pročavrljali s konobarom. Također, u mnogim kafićima se kava plaća odmah pri naručivanju, a ne nakon ispijanja. Čak i ako espresso možda ne naručujete u Hrvatskoj i nemate običaj konzumirati ga, u Italiji se to svakako isplati jer kafići doista drže do kvalitete svojih kava i aparata. Postanete li poklonici espressa, uvijek možete kupiti moku i u našim dućanima i uživati u pravoj talijanskoj kavi u udobnosti vlastitog doma.