ABC Strani jezici, Ponuda, Cijena, Popust

Što se krije iza naziva Mardi Gras, Shrove Tuesday, Fat Tuesday i Pancake Day?

 
 

Što se krije iza naziva Mardi Gras, Shrove Tuesday, Fat Tuesday i Pancake Day?

Što se krije iza naziva Mardi Gras, Shrove Tuesday, Fat Tuesday i Pancake Day?

U mnogim se zemljama početkom godine slavi karneval ili poklade, razdoblje između kršćanskog blagdana Bogojavljenja (6. siječnja) i početka korizme (Pepelnica ili Čista srijeda). S obzirom na to da se dan proslave Uskrsa mijenja svake godine, mijenja se i početak korizme, 40-dnevne pripreme za Uskrs, a s time i zadnji dan pokladnih proslava.

Naziv za posljednji utorak prije početka korizme razlikuje se od zemlje do zemlje, a osim toga postoje i razlike u tomu kako stanovnici određenih zemalja provode taj dan. Tako se u Hrvatskoj taj dan u nekim dijelovima naziva pokladnim utorkom, dok se u zemljama engleskog govornog područja upotrebljavaju različiti izrazi poput Mardi Gras, Fat Tuesday, Shrove Tuesday i Pancake Day.

Mardi Gras naziv je za karnevalske proslave u mnogim zemljama engleskog govornog područja, a ujedno je i naziv posljednjeg dana karnevala. Naziv Mardi Gras francuski je pojam za “debeli utorak” (eng. Fat Tuesday). S obzirom na to da je korizma obično razdoblje posta, “debeli utorak” služio je kao posljednji dan kada su si ljudi ugađali većim objedima s masnom, slatkom i teškom hranom.

Pancake Day još je jedan naziv za posljednji utorak prije korizme. Kao što mu samo ime kaže, “dan palačinki” proslavlja se spravljanjem i konzumacijom velike količine palačinki. Palačinke su odabrane kao savršen desert čijim se spravljanjem mogu potrošiti jaja, brašno, mlijeko i mast, namirnice koje se obično ne jedu za vrijeme posta.

Naziv Shrove Tuesday povezan je s kršćanskim običajem ispovijedi prije početka korizme. Riječ shrove dolazi od engleske riječi shrive, što se odnosi na dobivanje potpunog oprosta grijeha sakramentom ispovijedi. Stoga se i danas u nekim kršćanskim državama ovaj dan koristi kao prilika za potpuno čišćenje od grijeha prije ulaska u korizmu.

 

fotografija: www.coutureteecompany.com