ABC Strani jezici, Ponuda, Cijena, Popust

SUPERSTIZIONE IN ITALIA

 
 

SUPERSTIZIONE IN ITALIA

SUPERSTIZIONE IN ITALIA

Kao u mnogim zemljama, i u Italiji su popularna vjerovanja, često nazivana i praznovjerjima (superstizioni), koja svoje korijene vuku daleko u prošlost. Neka od njih su slijedeća;

  • Italija je još jedna zemlja u kojoj se ljudi ne boje petka 13. Ondje strahuju od petka 17. jer se rimski broj XVII može preurediti u riječ 'VIXI' značenja 'Živio sam'. (Sono vissuto), rečenicu koja se koristila na nadgrobnim spomenicima na mjestu današnjeg 'Počivao u miru' (Riposa in pace).
  • Prema srednjovjekovnim vjerovanjima crna mačka donosi nesreću, posebno ako nekome prijeđe put. Da Vam se ne bi dogodilo nešto loše, trebali biste prije nego prijeđete ulicu učiniti tri koraka unazad ili pričekati da netko drugi prijeđe ulicu prije Vas.
  • Jedno od poznatih vjerovanja, podrijetlom sa Sicilije, jest da utorkom ne treba ići na duga putovanja niti na vjenčanja, što se veže uz kršćanstvo; utorak je naime vezan uz koncept boli.
  • Nesreću donosi i prosipanje soli. Naime, nekad davno sol je bila dragocjena namirnica i njeno prosipanje značilo je veliku štetu i gubitak.