ABC Strani jezici, Ponuda, Cijena, Popust

5 njemačkih filmova koje morate pogledati ovog ljeta

 
 

5 njemačkih filmova koje morate pogledati ovog ljeta

5  njemačkih filmova koje morate pogledati ovog ljeta

Ponekad je vruće ljetne večeri najbolje provesti uz dobar film... Stoga vam donosimo pet njemačkih filmova koji će vas zabaviti ovoga ljeta, ali i navesti na učenje njemačkog jezika. Osim što ćete se kroz pojedine scene nasmijati, dio ovih filmova provest će vas kroz povijest Njemačke tokom  20. stoljeća i dočarati način života.Vjerujemo da će vas ova lista filmova prikovati za ekrane!

 

Die Welle (Val)

Srednjoškolski profesor Rainer Wenger zbog svojih je neuobičajenih nastavničkih metoda iznimno popularan među učenicima. Kada je primoran svoj razred naučiti o autokraciji, odluči provesti eksperiment i u praksi pokazati učenicima kako se stvara kult te načine na koji se jednostavno upravlja masama. No, ono što je trebao biti kratki eksperiment, ubrzo zaživi i izvan razreda, a sve se više mladih pridružuje pokretu koji nazivaju „Val“, a podsjeća na crnu njemačku povijest tridesetih i četrdesetih godina 20. Stoljeća. Film je inspiriran događajem iz 1967., kada je profesor Ron Jones u srednjoj školi u Kaliforniji proveo eksperiment kojim je svojim učenicima želio demonstrirati način života tokom nacističke vladavine.

 

Fack ju Göhte (J... se profesore!)

Netko je sagradio gimnaziju iznad sakrivenog novca koji je davno zakopala djevojka zloglasnog kriminalaca Zekija Müllera. Nakon izlaska iz zatvora, Zeki nema izbora i mora se zaposliti kao profesor na zamjeni u novoizgrađenoj gimnaziji koja skriva njegovo zakopano blago. S nesvakidašnjim pristupom, profesor Zeki postaje najluđi profesor svih vremena - danju se bori s obrazovnim sustavom, a noću potajno istražuje gdje se skriva njegov novac. Njegov pedagoški pristup u početku osuđuje kolegica Lisa Schnabelstedt koja se s vremenom polako zaljubljuje u profesora Zekija.

 

Goodbye Lenin! (Zbogom, Lenjine!)

Protagonist ovog filma je Alexander Kerner koji s majkom i starijom sestrom odrasta u DDR-u. Godina je 1978., a njegov je otac prebjegao na zapad. 1989. DDR se počinje raspadati i Alexander se priključuje demonstrantima, dok je njegova majka vjerna partiji i vrlo aktivna u DDR-društvu. Iznenada majka pada u komu i propušta die Wende – ujedinjenje dviju Njemačkih. Nakon što se probudi iz kome, Alexander, iz straha da majka ne doživi novi šok, zajedno sa svojom sestrom pokušava prividno dočarati da DDR i dalje normalno funkcionira. Veliki broj smješnih scena odigrava se u stanu veličine 79 kvadratnih metara, dok Alexander čini sve da oživi DDR. Film obrađuje pad Berlinskog zida i novonastalu situaciju, na jedan humorističan, ironičan i topao način s obitelji Kerner u središtu.

 

Lola rennt! (Trči, Lola, trči!)

Lola dobije telefonski poziv od svog dečka Mannija koji je slučajno ostavio torbu sa 100 000 njemačkih maraka na metro-stanici, nakon čega ju je ukrao beskućnik. Manni mora dostaviti novac svojem šefu, narkodileru kako bi preživio. Njegov očajnički plan da se izbavi iz te situacije je da opljačka banku, no Lola ima drugi plan – da nekako od bogatog oca bankara nabavi novac u dvadeset minuta i spasi Mannija. A da bi to postigla, mora trčati. Lolino trčanje kroz berlinske ulice gledamo u tri različite, ali podjednako vizualno impresivne filmske verzije, svaki put s drugačijim ishodom kao posljedicom nijansiranih sitnih slučajnosti.

 

Das Leben der Anderen (Život drugih)

Gerd Wiesler uvaženi je i istaknuti pripadnik Stasija u Istočnoj Njemačkoj 1984. godine. Njegov prijatelj i nadređeni zamoli ga da provede osjetljivo nadgledanje popularnog dramatičara Georga Dreymana i njegove partnerice, glumice Criste Marie Sieland. Premda se dojma kao naizgled poslušan građanin koji u svojim djelima ne kritizira previše državu, sumnja se da vodi dvostruki život. A istodobno je i jedan ministar osobno zainteresiran za Cristu te bi mu odgovaralo da Georg nestane. Gerd profesionalno kreće odrađivati posao, ali tada po prvi puta postaje i osobno uvučen u živote ljudi koje prati.