ABC Strani jezici, Ponuda, Cijena, Popust

5 norveških filmova koje morate pogledati ovog ljeta

 
 

5 norveških filmova koje morate pogledati ovog ljeta

5  norveških filmova koje morate pogledati ovog ljeta

Kongen av Bastøy (Kralj Đavoljeg otoka, 2010.)

Kralj Đavoljeg otoka neće biti film za razbibrigu. Film je temeljen na istinitim događajima i sigurno će vas ostaviti u vlastitim mislima nakon završetka.

Ova drama smještena je u Norvešku u popravnom domu za problematične dječake tijekom1910.-ih. Popravnim domom upravlja strogi i autoritarni ravnatelj kojeg glumi Stellan Skarsgård, otac sad već slavne glumačke obitelji Skarsgård. Popravni dom nije ugodno i veselo mjesto za život dječaka, nasilje je svakodnevno, a zaposlenici doma i sam ravnatelj vrše mobing nad dječacima koristeći odgojne metode koje su potpuno neprikladne čak i za to doba. Zbog neljudskih uvjeta života dječaci organiziraju pobunu.

 

Kon-tiki (2012.)

Film Kon-tiki sniman je mnogo puta u raznim produkcijama, uglavnom hollywoodskim. Ova norveška verzija je iz 2012. godine. Film je baziran na putovanju Thora Heyerdahla, istraživača koji je zajedno s četvero drugih suputnika plovio na splavi preko Tihog oceana do Polinezijskih otoka. Time je htio dokazati da je i u pretkolumbovsko vrijeme bilo moguće preploviti Pacifik iz Južne Amerike. Film je posveta neustrašivosti i odlučnosti Thora Heyerdahla i njegovih suputnika te nedaćama u kojima su se našli tijekom tog teškog putovanja. Bez obzira na teško putovanje, Thor Heyerdahl ostao je ustrajan u svojoj namjeri.

„Granice? Nikad nisam vidio nikakve granice. Ali čuo sam da postoje u umovima nekih ljudi.“

Thor Heyerdahl

 

Lovci na glave (Hodejegerne, 2011.)

Triler Lovci na glave snimljen je prema istoimenom romanu Joa Nesbøa. Lovac na glave je Roger Brown koji je u slobodno vrijeme vrhunski kradljivac umjetnina. U jednoj od krađa iznimno skupe i cijenjene slike, naiđe na Clasa Grevea kojeg glumi Nikolaj Coster-Waldau. Clas Greve je pak bivši pripadnik specijalne vojne jedinice te na sve moguće načine pokušava izgurati Rogera iz posla.

Iako vrlo sposoban, Roger je nizak rastom i zbog toga je često predmet ismijavanja i usputnih komentara. Međutim, to ga ne sputava u njegovim pothvatima.

„Zovem se Roger Brown. Visok sam metar šezdesetsedam i znaš što? To je i više nego dovoljno.“

 

Lovac na trolove (Trolljegeren, 2010.)

Trolovi su ogromna stvorenja iz nordijske mitologije. Za njih se smatra da žive u špiljama gdje skupljaju zlato. Lovac na trolove je horor film koji prati skupinu mladih ljudi koji istražuju neobična ubojstva medvjeda po Norveškoj, ali ubrzo shvate da se tu radi o nečem misterioznijem. Tada počnu slijediti čovjeka čiji je zadatak ubiti trolove prema naputku norveške Vlade te se upuštaju u vrlo opasnu avanturu.

Iako su trolovi izmišljena bića, neki još uvijek vjeruju u njih te je u odjavnoj špici duhovito napisano: Nijedan trol nije bio ozlijeđen tijekom snimanja filma.

 

Okupacija (Okkupert, 2015.-)

Za kraj, ostaje nam jedna norveška serija koja je bila uzrok manjeg diplomatskog skandala između Rusije i Norveške. Serija je osmišljena prema ideji Joa Nesbøa i prema njegovom scenariju.

Radnja je smještena u blisku budućnost u kojoj je Norvešku okupirala Rusija i to uz blagoslov Europske Unije. Razlog okupacije je nova norveška zelena Vlada koja je donijela odluku da će se prestati eksploatirati nafta i plin iz Norveškog mora.

Serija unosi određeni nemir kod gledatelja zbog vrlo moguće buduće situacije u Europi. Zbog načina kako je Rusija prikazana kao okupatorska sila, serija je čak uzrokovala manju napetost među državama.