ABC Strani jezici, Ponuda, Cijena, Popust

5 švedskih filmova koje morate pogledati ovog ljeta

 
 

5 švedskih filmova koje morate pogledati ovog ljeta

5  švedskih filmova koje morate pogledati ovog ljeta

Kad se spomene švedska kinematografija, svima odmah na pamet pada Bergman sa svojim egzistencijalističkim filmovima o smislu života, odnosu čovjeka i Boga ili obiteljskim problemima. Međutim, novija se švedska kinematografija može pohvaliti i zavidnim brojem komedija u kojima propitkuju i ismijavaju švedske stereotipe i stavove Šveđana prema zločinu, imigrantima, obitelji i seksualnosti. Pogledajte naš prijedlog 5 švedskih filmova savršenih za gledanje preko ljeta, zasigurno ćete među njima pronaći jedan za Vas!

 

En man som heter Ove (Čovjek zvan Ove), 2015.

Ove živi sam u tipičnom švedskom naselju. Nedavno mu je umrla supruga, upravo je dobio otkaz u tvornici gdje je radio cijeli život te zaključuje da život nema smisla i odlučuje počiniti samoubojstvo. Međutim, njegove planove ometa Parvaneh koja se doseljava u kuću preko puta i sa svojom obitelji Oveu daje novi razlog za život.

Ova je topla ljudska priča, nastala prema hit romanu Fredrika Backmana, bila švedski kandidat za Oscara. Film nam prikazuje pravu Švedsku - imigrante integrirane u društvo, mrzovoljne starosjedioce koji vjeruju da njihova država propada, dobrosusjedske razmirice i obiteljsku netrpeljivost - na topao, humoran i human način.

 

I rymden finns inga känslor (Moj brat Simon), 2010.

Simon, koji ima Aspergerov sindrom (blaži oblik autizma), živi sa svojim bratom Samom i njegovom djevojkom. Simonov život skup je pomno planiranih i izvršenih rutina, ali kad Simonove potrebe dovedu do razmirica i eventualnog prekida između Sama i njegove djevojke, Simon odlučuje svom bratu pronaći novi djevojku. U procesu traženja on upoznaje Jennifer, zabavnu i spontanu djevojku koja njegov svijet okreće naglavačke. Još jedan krasan film koji nas uči važnosti obitelji i prihvaćanju različitosti!

 

Kopps (2003.)

Jacob je policajac zaposlen u malenom švedskom gradiću Högboträsku. Živi mirnim životom sve dok njemu i kolegama jednoga dana ne dođe obavijest da se policijska postaja zatvara - zbog manjka zločina. Kako bi spasili svoj posao i osigurali svoju budućnost, Jacob i njegovi kolege odlučuju sami postati kriminalci i povećati statistiku zločina!

Kopps je jedna od prvih švedskih komedija koja je postigla uspjeh ne samo u Švedskoj, već i u inozemstvu. Film na komičan način prikazuje švedsku opsjednutost poštivanjem zakona i probleme koje prevelika uređenost države nosi sa sobom.

 

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor i nestao), 2013.

Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor i nestao također je film nastao prema književnom predlošku, hit romanu Jonasa Jonassona iz 2009. godine. Na svoj stoti rođendan, netom prije početka same proslave u staračkom domu, Allan Karlsson odlučuje pobjeći iz istoga i zaputiti se u pustolovinu. Putem dolazi u posjed aktovke koja pripada kriminalcima i postaje lovina što dovodi do niza komičnih situacija.

All inklusive, 2017.

Zadnji film na našoj listi koprodukcija je švedskih i hrvatskih filmaša, snimljena Hrvatskoj sa švedskim i hrvatskim glumcima! Inger je sa svojim mužem u Hrvatskoj planirala proslaviti svoj 60. rođendan prije nego li je otkrila da je suprug vara, i to s muškarcem! Kako bi razveselile majku, Tove i Malin zapute se s njom u Hrvatsku na odmor i tu počinju novi obiteljski problemi. Karakterno različite sestre bore se za majčinu ljubav svaka na svoj način: Malin majku vodi na masaže i izlete,  dok Tove potplaćuje konobara Antonija (s kojim je imala kratku avanturu) da izvede njenu majku na spoj!