ABC Strani jezici, Ponuda, Cijena, Popust

8 savršenih filmova za učenje engleskog jezika

 
 

8 savršenih filmova za učenje engleskog jezika

8 savršenih filmova za učenje engleskog jezika

Gledanjem filmova uči se jezik - koliko ste samo puta čuli svog profesora/profesoricu da izgovara ovu rečenicu?

Nebrojeno mnogo jer u toj rečenici ima puno istine, a ovdje ćemo nabrojati samo neke od prednosti gledanja na engleskom jeziku:

 

  • Gledanjem filmova vježbate svoje vještine slušanja govornika različitih dijalekata engleskog jezika,  proširujete svoj vokabular novim, kolokvijalnim idiomima i frazama, pa čak i slengom.
  • Također, slušanjem dijaloga usavršavate svoj izgovor ( a svi znamo da toga nikad dosta!).
  • Filmovi se ne prilagođavaju učenicima stranih jezika, već se snimaju za izvorne govornike, što znači da je sav jezik što čujete u filmu realističan i vjeran prikaz govornoga jezika.
  • Prilikom gledanja filma Vaš mozak povezuje likove/situacije i fraze/vokabular te tako lakše pamtite izrečeno. 
  • Gledanje filmova na engleskom zabavno je i opuštajuće i puno manje zamarajuće od čitanja knjiga.
  • Gledanjem filmova na engleskom također učite i o kulturi i povijesti zemalja engleskoga govornog područja - sjetite se samo slika Londona s Big Benom i crvenim autobusima!
  • Rasprava o filmovima odlična je tema razgovora s prijateljima iz inozemstva - svi vole pričati o filmovima!

 

A sada Vam donosimo 8 veselih i zanimljivih filmova na engleskom jeziku uz koje možete i sami vježbati, učiti i usavršavati svoj engleski! Neki od njih su voljeni klasici, drugi su pravo skriveno indie blago, a treći su pak pravi obiteljski filmovi koje smo svi rado gledali kako klinci. Čekirajte našu listu filmova, provjerite sjećate li se i sami najpoznatijih citata i odaberite svog favorita!

 

 1. Love Actually (Zapravo ljubav)

Možete li uopće reći da ste pošteno proslavili Božić ako niste pogledali ovaj film? Love Actually pravi je blagdanski klasik! Ako želite čuti British English u svojoj najboljoj verziji, naučiti kako na još jedan način reći nekome da je blesav i konačno se uvjeriti da Present Perfect zaista postoji u svakodnevnom govoru, ovo je film za vas!

 2. To Kill a Mockingbird (Ubiti pticu rugalicu)

Ovaj će vam klasik također predstaviti žargonizme, ali one s američkoga juga! Želite li malo napregnuti moždane vijuge i pokušati odgonetnuti koje to riječi djeca izostavljaju u svom govoru, a usput i naučiti nešto malo pravnog vokabulara, pogledajte Gregoryja Pecka u ulozi koju mu je donijela Oscara!

3. Forrest Gump

Za Forresta i Jenny smo svi navijali, njegovom smo se optimizmu i vjeri u život divili, a njegova predanost prjateljima ostavljala nas je sa suzama u očima. Forrest govori sporim i jasnim, a opet razgovornim engleskim pa biste ga trebali moći razumijeti bez većih problema!

4. The Wizard of Oz (Čarobnjak iz Oza)

Legendarne crvene cipelice, slatki psić, zelena vještica, leteći majmuni i troje čudnih prijatelja recept su za jedan od najljepših filmova svih vremena. Dodajte tome nezaboravne pjesme, pamtljive citate i jasan izgovor (ipak je ovdje riječ o dječjem filmu!) i imate savršeni alat za vježbanje svog engleskog. 

5. Finding Nemo (Potraga za Nemom)

Odat ćemo vam jednu malu tajnu: dječji filmovi savršeni su za učenje jezika! Budući da su prvenstveno namijenjeni djeci, vokabular im je nije pretežak, a sam izgovor je jasan, dok su rečenice gramatički pravilnije nego u nekim drugim žanrovima. 

6. The Secret Life of Walter Mitty (Tajni život Waltera Mittyja)

Konačno jedan film nešto novijeg datuma! Ben Stiller glumi Waltera, čovjeka koji je želio putovati i istraživati svijet, ali je spletom okolnosti završio na dosadnom uredskomposlu. Malo korporativnog/poslovnog engleskog, malo vokabulara koji se koristi na putovanjima i jedna obična, ali ipak prekrasna ljubavna priča!

7. Field of Dreams (Polje snova)

Ova sportska drama redovito pred ekranima okuplja cijele obitelji. Krasna priča kroz koju ćete imati prilike ponoviti/naučiti različite sportske fraze i idiome, ali i čuti svakodnevne obiteljske razgovore!

8. The Little Mermaid

Drugi crtić na našoj listi prava je poslatica za sve roditelje među vama! Naime, rak Sebastian (čiji je citat i ovaj dolje ispod!) prepun je briga i roditeljskih savjeta, a većina poslovica koje koristi su lagano preoblikovane da odgovaraju zbivanjima podvodnom svijetu. Pogledajte, nećete požaliti!