ABC Strani jezici, Ponuda, Cijena, Popust

Ferragosto

 
 

Ferragosto

Ferragosto

Ferragosto (od lat. Feriae Augusti = Blagdan Augusta) talijanski je državni praznik kojim se 15. kolovoza slavi blagdan Velike Gospe, a ujedno na taj dan većina Talijana odlazi na godišnji odmor pa i naši turistički djelatnici dočekuju velik broj talijanskih turista.

Prošlost Ferragosta seže u rimsko doba. Još je car August svojedobno proglasio 1. kolovoza neradnim danom i za slobodne Rimljane i za robove. Tada Ferragosto nije bio jedini blagdan, već se i ostalim blagdanima kroz cijeli kolovoz slavio kraj obrađivanja zemlje i početak odmora. Blagdan je s 1. na 15. kolovoza pomaknula Katolička Crkva i time se poganski blagdan spojio s kršćanskim blagdanom Velikom Gospe.

Ferragosto kakvim ga znamo danas, a to je prvenstveno njegov aspekt povezan s godišnjim odmorom, prepunim plažama i vrućinom, započinje u vrijeme fašističkog režima. Tada je vlast organizirala izlete po sniženim cijenama i za slojeve društva slabije platežne moći. Tijekom tih izleta mnogi Talijani su po prvi puta imali priliku vidjeti more.

Kako je u Italiji sve povezano s hranom, tako i Ferragosto ima svoje jelo koje se, naravno, razlikuje od regije do regije. Najtradicionalnije jelo je golub na žaru, potječe iz Toskane i danas se još uvijek jede u nekim dijelovima Italije. Na Siciliji se priprema desert gelu di muluna, odnosno žele od lubenice. U Rimu se za predjelo jedu fettuccine, za glavno piletina u umaku od paprike, dok  je desert rashlađena lubenica.

Ferragosto je prisutan i u talijanskoj kinematografiji pogotovo kroz žanr komedije. Od šezdesetih godina do danas u prosjeku svake godine usred ljeta u kino dolazi film s koji tematizira Ferragosto.