Frohe Weihnachten – Sretan Božić!

Svi smo barem jedno probali stollen, tj. Božićni kruh. Jeste li znali da je stollen tradicionalni njemački kolač koji se pravi i jede u vrijeme adventa? Prvi zapis o njemu datira još s početka 15. stoljeća. Tada su glavni sastojci bili nešto drugačiji, naime stollen se pravio samo od brašna, kvasca, ulja i vode – dakle bez slatkih komadić! U ono je doba pripremu nadgledalo crkveno vijeće. Budući da se pripremao u vrijeme adventa, u kojem se vjernici u odricanju pripremaju za Božić, dodavanje maslaca i slatkih sastojaka bilo je zabranjeno. Tako su prvi primjerci ovoga kolača su zbog toga bili pomalo bezukusni.
U 16. je stoljeću, nakon dugih pregovora, dozvoljena upotreba slatkih sastojaka, pa se od tada pravi stollen kakvog danas poznajemo. Još jedna zanimljiva činjenica jeste da komadi marcipana skriveni, ili bolje rečeno ušuškani, u tijestu simboliziraju tek rođenog Isusa umotanog u pelenu.
Grad poznat po stollenu je Dresden u kojem se svake godine organizira Stollenfest na kojem slave ovaj ukusni kolač.
Dok uživate u stollenu bilo bi lijepo poslati i pokoju božićnu čestitku! ABC Vam donosi prijedloge kako čestitati na njemačkome:
Frohe Weihnachten – Sretan Božić!
Frohe Weihnachten und einen guten Rutsch ins neue Jahr! – Sretan Božić i sretna Nova godina
Ovo je jedna klasična njemačka čestitka u kojoj „Rutsch“ znači spust, spuštanje, dakle sretno spuštanje u novu godinu!
Ein frohes und glückliches Weihnachtsfest – Sretan i blagoslovljen Božić!
Frohe Weihnachten wünscht Ihnen ihre ABC Sprachschule!