ABC Strani jezici, Ponuda, Cijena, Popust

Geh ma aufd Wiesn?- Oktoberfest :)

 
 

Geh ma aufd Wiesn?- Oktoberfest :)

Geh ma aufd Wiesn?- Oktoberfest :)

Za Oktoberfest ste sigurno čuli već tisuću puta, no jeste li znali što se zapravo krije iza ove svjetski poznate zabave?

- Oktoberfest se održava od davne 1810. godine i zapravo nema veze s pivom, kako mnogi misle,​več se slavio u čast na svadbu bavarskog princa Ludwiga i njegove odabranice Therese, te je bio dostupan i onim najsiromašnijima.

- Bavarci za Oktoberfest koriste naziv Wiesn'  što dolazi od Theresienwiese (Terezijska poljana) gdje se i sam Oktoberfest održava.

- Svake godine se tijekom Oktoberfesta  popije prosječno 6,5 mil. litara piva, što odgovara veličini od 153 puna bazena, a 2011. godine se popilo rekordnih  7,5 mil.litara.

- Pivo koje možete kušati na Oktoberfestu rezervirano je samo za ovaj događaj, te ima jačinu otprilike 8 čašica rakije.

- Konobari na Oktoberfestu su pravi profesionalci;  u prosjeku nose 18 krigli piva, odnosno  41,4 kg, cilj je naime odnijeti što više krigli na stolove gostiju te tako zaraditi što više novaca. Među rekorderima su Anita Schwartz s 19 krigli (45 kg), te Oliver Strümpfel s čak 25 punih krigli (57,15 kg)

- „oans, zwoa, gsuffa“ poznate su riječi pjesme „Prosit der Gemütlichkeit“ koja je simbol Oktoberfesta, te poziva brojne posjetitelje na ispijanje još jedne krigle piva 

- Jedna od poznatih bavarskih izreka glasi: „Liaba an Bauch vom saufa, ois an Buckl vom arbatn.“ /“Lieber ein Bauch vom Trinken, als einen Buckel vom Arbeiten“, što bi u prijevodu doslovno značilo „ Bolje trbuh od pijenja nego grba od rada.“


Da biste se lakše snašli na Oktoberfestu možete upotrijebiti neki od slijedećih izraza:

Wiesn' (bavarski naziv za Oktoberfest)
Maßkrüge (krigla piva od 1l)
„Wos sogsd?“ (Molim?)
„Mogst a Bren´zn?“ (Želiš li perec?)
„Hau di hera, dann samma mehra“ (Sjedi k nama!)
Minga (München)
Servus (Bok!)
Grias de! (Dobar dan!)
Geh ma aufd Wiesn? (Hoćemo li ići na Oktoberfest?)
O'zapft ist! (prilikom otvorenja Oktoberfesta)