ABC Strani jezici, Ponuda, Cijena, Popust

Hej og god jul! Zanima vas kako Danci slave Božić? Bacite oko ispod i provjerite!

 
 

Hej og god jul! Zanima vas kako Danci slave Božić? Bacite oko ispod i provjerite!

Hej og god jul! Zanima vas kako Danci slave Božić? Bacite oko ispod i provjerite!

Tradicija pripreme za Božić počinje već početkom prosinca.

Svi imaju kalenderlys ili kalendarsku svijeću koja na sebi ima označene dane do Božića (od 01.12. - 24.12.). Svijeća se svaki dan pali i kad dogori do sljedećeg datuma, gasi se i ostavlja za sutra. Tako se odbrojavaju dani do Božića.

Svima omiljeni običaj u Danskoj je Pakkekalender ili Božićni kalendar. Svaki dan se nekoj osobi (prijatelj, netko iz obitelji, muž, žena) daje mali poklon, npr. čokolada, vrećica bombona, oslobođenje od kućanskih dužnosti, odlazak u kino, ali u obzir dolaze i skuplji darovi, poput mobitela.

Još jedna igra darivanja je i Pakkeleg, odnosno igra s poklonima sa što više sudionika to bolje. Svi se okupe kod nekog prijatelja te donesu jedan ili više malih zamotanih darova tako da se ne vidi što je unutra. Darovi se odlažu na hrpu sa strane i igra može započeti. Igra se s kockicama u krug, onaj tko baci 6, uzima jedan dar s hrpe. Igra se dok se sve ne podijeli. Ova igra može imati i šaljivu stranu, primjerice možete namjerno donijeti zapakiran poklon kojeg ste dobili od nekog drugog, ali vam se ne sviđa ili možete pokloniti neku bezvezariju koja vam ne treba.

                          

 

Djeci darove ne donosi Djed Mraz nego julenisse. Oni su mitološka bića, patuljci. Imaju bijelu bradu i crvenu kapu u obliku tuljca. Dolaze na vrata, a ne kroz dimnjak kao Djed Mraz. Danci vjeruju da jullenisse voli kašu pa mu je često ostave u tanjuru pred vratima kao zahvalu za poklone.